Silkeborg
Lægehus

Privatlivspolitik
for patienter

Version: 1,0 dato 24.01.2023

En virksomhed, organisation eller lignende, herunder også en
lægepraksis er efter EU’s databeskyttelsesforordning (GDPR)
forpligtet til at give den registrerede (patienten) en række
informationer, når personoplysninger indsamles fra den registrerede.

Praktiserende Lægers Organisation (“PLO”) og Kromann
Reumert har udarbejdet nedenstående skabelon, som den enkelte
praksis selv skal gennemgå og tilrette, så oplysningerne stemmer
overens med de konkrete forhold i klinikken.

PLO og Kromann Reumert påtager sig intet ansvar for medlemmernes
anvendelse af dette materiale og kan ikke gøres ansvarlige for
senere regelændringer, der måtte få betydning for indholdet og
behov for opdatering deraf. Medlemmernes tilegnelse og anvendelse af
materialet sker på medlemmernes eget ansvar, og Kromann Reumert og
PLO kan således ikke gøres ansvarlig for fejl og mangler i
indholdet, der måtte opstå som følge af medlemmernes anvendelse af
materialet.

Oplysningstekst til patienter – sådan bruger vi dine personoplysninger.

Klinikken behandler og videregiver dine personoplysninger.

I forbindelse med vores samtale, undersøgelse, diagnostik og
behandling af dig som patient indsamler og behandler vi som
dataansvarlig en række personoplysninger om dig.

  1. Typer af oplysninger og
    formål

Vi kan indsamle og behandle følgende typer af personoplysninger om
dig (i det omfang det er relevant for netop dig):

Kategorier af registrerede personer og kategorierne af
personoplysninger
Kategori af registrerede:
Patienter
Særlige kategorier af personoplysninger:

☒ Race eller etnisk oprindelse


Politisk overbevisning

Religiøs overbevisning

Filosofisk overbevisning
☐ Fagforeningsmæssigt
tilhørsforhold

☒ Helbredsoplysninger

Ved helbredsoplysninger forstås:

Journaloplysninger vedr. diagnostik, undersøgelse og behandling
af patienten, medicin, prøvesvar, tests, røntgenbilleder,
scanningssvar, attester, henvisninger, øvrige
helbredsoplysninger indsamlet via korrespondance med dig i
forbindelse med e- og videokonsultationer, m.v.

Seksuelle forhold eller orientering

Genetiske data eller biometriske data til brug for identifikation
☒ Oplysninger om strafbare
forhold

☒ Almindelige kategorier af personoplysninger:

Stamoplysninger,
som f.eks. navn, adresse, evt. e-mailadresse, telefonnr.,
fødselsdato og herudover CPR-nummer, køn, familierelationer og
sociale relationer, stilling, arbejdsrelationer og uddannelse,

video-overvågning
i venteværelset.

Vi behandler dine personoplysninger til følgende formål:

  • Vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig
  • Udarbejdelse af lægeerklæringer

  • Udarbejdelse af attester til brug for myndigheder,
    forsikringsselskaber mv.
  • Kommunikation med eller henvisning til andre sundhedspersoner,
    læger, sygehuse eller sygehuslaboratorier, herunder modtagelse og
    formidling af nødvendige patientoplysninger mellem
    sundhedspersoner, fx bookede aftaler, diagnoser og behandlingsplaner
  • Afholdelse af videokonsultationer, hvis relevant
  • Eventuel anvendelse af billedmateriale til diagnostik

  • Medicinordinationer, herunder udstedelse af recepter
  • Indberetning til regionerne (f.eks. kliniske kvalitetsdatabaser) og
    Sundhedsdatastyrelsen til kvalitet, forskning og administration

  • Forskningsformål
  • Rekvisition af laboratorieprøver til sygehuslaboratorier
  • Administrationsformål, herunder ved kliniklukning, afregningsformål
    og indberetninger
  • Video-overvågning
    på klinikken med henblik på kriminalitetsforebyggelse samt
    sygdomsovervågning.
  • Overholde vores forpligtelser i henhold til gældende lovgivning,
    herunder EU’s databeskyttelsesforordning, databeskyttelsesloven og
    anden relevant sundhedsretlig lovgivning, f.eks.
  • Dokumentationspligt
  • Overholdelse af basale principper for behandling af
    personoplysninger
  • Iværksættelse og vedligeholdelse af tekniske og organisatoriske
    sikkerhedsforanstaltninger, herunder men ikke begrænset til at
    hindre uautoriseret adgang til systemer og oplysninger, hindre
    modtagelse eller distribution af ondsindet kode, standsning af
    overbelastningsangreb (denial-of-service-angreb) og beskadigelser af
    computersystemer og elektroniske kommunikationssystemer

  • Undersøgelse af mistanke eller viden om sikkerhedsbrud og
    rapportering til individer og myndigheder
  • Håndtering af forespørgsler og klager fra registrerede og andre
  • Håndtering af inspektioner og forespørgsler fra tilsynsmyndigheder
  • Håndtering af tvister med registrerede og tredjeparter
  • Statistiske undersøgelser og videnskabelig forskning
  1. Kilder

I nogle tilfælde indsamler vi personoplysninger om dig fra andre
sundhedspersoner, f.eks. sygehuse eller ved opslag i elektroniske
journalsystemer. Vi behandler de modtagende oplysninger i
overensstemmelse med denne privatlivspolitik.

  1. Frivillighed

Når vi indsamler personoplysninger direkte fra dig, giver du
personoplysningerne frivilligt. Du er ikke forpligtet til at give
disse personoplysninger til os. Konsekvensen af ikke at give os
personoplysningerne vil være, at vi ikke kan varetage formålene
ovenfor, herunder at vi i nogle tilfælde ikke kan undersøge,
diagnosticere eller behandle dig.

Hvis behandlingen af dine personoplysninger er baseret på samtykke,
har du ret til at tilbagekalde samtykket. Hvis du tilbagekalder
samtykket, påvirker det ikke behandlingen forud for tilbagekaldelse
af samtykket, herunder en videregivelse, der er baseret på samtykke.

  1. Det juridiske grundlag for indsamling og
    behandling af personoplysningerne

Det juridiske grundlag for at indsamle og behandle dine
personoplysninger er:

  • Til brug for den almindelige patientbehandling indsamles og
    behandles almindelige personoplysninger i medfør af
    databeskyttelsesforordningens artikel 6(1)(c) og (d), mens de
    særlige kategorier af personoplysninger indsamles og behandles i
    medfør af databeskyttelsesforordningens artikel 9(2)(b), (c) og (h)
  • Herudover er vi forpligtet til at behandle en række
    personoplysninger om dig ved den almindelige patientbehandling i
    medfør af autorisationslovens kap. 6, bekendtgørelse om
    sundhedspersoners journaler (journalføringsbekendtgørelsen)
    særligt kap. 1, samt sundhedslovens kap. 9, jf.
    databeskyttelsesforordningens art. 6(1)(c) og 9(2)(b).
  • Video-overvågning
    på klinikken
    : Vi
    video-overvåger
    klinikkens venteværelse
    i kriminalitetsforebyggende øjemed, da dette er nødvendigt for at
    kunne varetage vores legitime interesse i at forebygge kriminalitet,
    jf. databeskyttelseslovens § 6, jf. databeskyttelsesforordningens
    art. 6(1)(f).
  1. Videregivelse af
    personoplysninger

Dine personoplysninger kan blive videregivet og delt med følgende
modtagerne.

  • Andre sundhedspersoner, f.eks.:

    • Ved henvisning af patienter videregives oplysninger til de
      sundhedspersoner, hvortil henvisningen er sendt
    • Ved indberetning af laboratorieprøver videregives prøverne til
      sygehuslaboratorierne
  • RKKP (kliniske kvalitetsdatabaser)

  • Offentlige myndigheder, f.eks. Styrelsen for Patientsikkerhed,
    Sundhedsdatastyrelsen (medicin, vaccinationer, utilsigtede hændelser
    og dødsfald), politi og domstole, sociale myndigheder,
    Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i det omfang, at der foreligger en
    pligt hertil ifølge gældende lovgivning
  • Ved indberetning af oplysninger i forbindelse med afregning for
    patientbehandling videregives oplysninger til de regionale
    afregningskontorer
  • Ved udstedelse af recepter videregives oplysninger til landets
    apoteker og Lægemiddelstyrelsen via FMK
  • Ved deltagelse i forskningsprojekter eller kliniske forsøg kan dine
    personoplysninger videregives til samarbejdspartnere i
    forskningsprojektet

  • I andre tilfælde kan personoplysninger videregives til pårørende
    eller forsikringsselskaber

Det
juridiske grundlag for videregivelsen af dine personoplysninger er
følgende:

  • Andre sundhedspersoner: Vi kan videregive dine
    personoplysninger til andre sundhedspersoner i forbindelse med og
    efter behandlingen af dig uden dit samtykke, jf. sundhedslovens §
    41, stk. 2, jf. databeskyttelsesforordningens art. 9(2)(h) og art.
    6(1)(c), f.eks. fordi det er nødvendigt af hensyn til et aktuelt
    behandlingsforløb for patienten, og videregivelsen sker under
    hensyntagen til patientens interesse og behov. I de tilfælde, hvor
    dit samtykke er påkrævet forud for videregivelse til andre
    sundhedspersoner, videregives dine personoplysninger alene til andre
    sundhedspersoner med dit forudgående samtykke, jf. sundhedslovens §
    41, stk. 1, jf. databeskyttelsesforordningens art. 6(1)(a) og art.
    9(2)(a).
  • Kliniske kvalitetsdatabaser: Kliniske patientdata videregives
    til kliniske kvalitetsdatabaser efter reglerne i sundhedslovens §§
    195-196 og bekendtgørelse om indberetning af oplysninger til
    kliniske kvalitetsdatabaser m.v., jf. databeskyttelsesforordningens
    art. 9(2)(b) og art. 6(1)(c). Personoplysninger kan også
    videregives på baggrund af et konkret samtykke fra dig som patient.
  • Offentlige myndigheder: Vi kan videregive personoplysninger
    til offentlige myndigheder, f.eks. Sundhedsdatastyrelsen, Styrelsen
    for Patientsikkerhed, politi og domstole, sociale myndigheder,
    Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, når vi er forpligtet hertil i
    medfør af en specifik lovgivning, jf. databeskyttelsesforordningens
    art. 9(2)(b) og art. 6(1)(c)

  • Regionale afregningskontorer: Oplysninger til brug for
    afregning for patientbehandling fremsendes en gang pr. måned til
    regionens afregningskontor efter reglerne i Overenskomst om almen
    praksis, jf. sundhedslovens § 60
  • Forskningssamarbejder/kliniske
    forsøg:

    • Oplysninger kan videregives til
      en forsker til brug for et konkret sundhedsvidenskabeligt
      forskningsprojekt eller et konkret sundhedsdatavidenskabeligt
      forskningsprojekt, når der er meddelt tilladelse til projektet
      efter lov om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige
      forskningsprojekter og sundhedsdatavidenskabelige
      forskningsprojekter, lov om videnskabsetisk behandling af kliniske
      afprøvninger af medicinsk udstyr m.v. eller lov om kliniske forsøg
      med lægemidler, jf. sundhedslovens § 46, jf.
      databeskyttelsesforordningens art. 9(2)(j) og art. 6(1)(e).
    • Oplysninger kan videregives til
      andre forskningsformål med dit samtykke, jf.
      databeskyttelsesforordningens art. 9(2)(a) og art. 6(1)(a).
  • Fælles
    Medicin Kort: Medicinordinationer på recepter samt
    vaccinationer videregives via IT-tjenesten FMK efter reglerne i
    sundhedslovens § 157 og bekendtgørelse om recepter og
    dosisdispensering af lægemidler særligt kap. 3, jf.
    databeskyttelsesforordningens art. 9(2)(b) og art. 6(1)(c)
  • Øvrigt:
  • Dine personoplysninger videregives alene til forsikringsselskaber
    med dit forudgående samtykke efter reglerne i sundhedslovens §
    43, jf. databeskyttelsesforordningens artikel 6(1)(a) og 9(2)(a)
  • Dine personoplysninger videregives alene til dine pårørende med
    dit forudgående samtykke efter reglerne i sundhedslovens § 43,
    jf. databeskyttelsesforordningens artikel 6(1)(a) og 9(2)(a)
  • Ved afdøde patienter kan visse personoplysninger videregives til
    afdødes nærmeste pårørende efter reglerne i sundhedslovens §
    45, jf. databeskyttelsesforordningens artikel 6(1)(a) og 9(2)(a)
  1. Overførsel af
    personoplysninger til databehandlere

Dine personoplysninger behandles og opbevares hos følgende
modtagere, herunder vores databehandlere, som opbevarer dem på vegne
af og efter instruks fra os. Vores databehandlere er p.t.:

  • CompoGroupMedical, xmo,

  • SynLab (WebReg og WebPatient)
  • Region Midt

Dine personoplysninger vil også blive behandlet af vores
databehandleres underdatabehandlere, f.eks. PLSP A/S, der blandt
andet behandler personoplysninger i forbindelse med
videokonsultationer.

  1. Opbevaringsperiode

Vi opbevarer personoplysninger om dig, så længe vi har behov for at
varetage de ovenfor angivne formål. Vi har dog i henhold til
journalføringsbekendtgørelsen § 35 pligt til at opbevare
patientjournaler i minimum 10 år efter seneste optegnelse i
patientjournalen. Der kan opstå tilfælde, hvor vi er nødsaget til
at opbevare dine personoplysninger i længere tid, f.eks. i
forbindelse med en klagesag eller erstatningssag, hvor oplysninger i
så fald vil blive opbevaret, indtil sagen er endeligt afsluttet.

  1. Dine rettigheder

Du har ifølge databeskyttelseslovgivningen visse rettigheder, som vi
er forpligtet til at oplyse dig om, herunder retten til indsigt i
personoplysninger og i særlige tilfælde ret til at få ændret
ukorrekte oplysninger, ret til at få slettet oplysninger, ret til at
få begrænset oplysninger, ret til dataportabilitet samt ret til at
gøre indsigelse mod behandlingen af personoplysningerne.

Vi skal dog gøre dig opmærksom på, at dine rettigheder er
begrænset af den lovgivning, som gælder for praktiserende læger,
herunder f.eks. journalføringsbekendtgørelsen, der bestemmer, at
der ikke må ske sletning i patientjournaler, men alene foretages
rettelser / tilføjelser.

Du har ret til at indgive en klage til Datatilsynet, hvis du er
utilfreds med den måde, vi behandler dine personoplysninger på. Du
finder Datatilsynets kontaktoplysninger på www.datatilsynet.dk.

  1. Kontakt

Hvis du har spørgsmål vedrørende behandlingen af dine
personoplysninger eller udnyttelsen af dine rettigheder, er du
velkommen til at kontakte os på følgende kontaktoplysninger:

Kontaktoplysninger på klinikken:

Silkeborg Lægehus

86825133

Vestergade 2a, 1. 8600 Silkeborg

Danmark

cvr 34972516

Dato: 24.01.2023